szszi

szsz

Minden a program biztonságos üzemeltetése szempontjából fontos esemény naplózásra kerül. Az eseménynapló alapján nyomon követhető a gyógyszerfelírás, az adatmódosítások, a rendelés közben történt műveletek, a programba bejelentkezéstől kezdve egészen a kilépésig.

A gyógyszerfelírást megkönnyíti a csoportos receptírás funkció. Minden felírt gyógyszer, naplózásra kerül a felírás dátumával, a felírt mennyiséggel, adagolással, és a felírás jogcímével. Az egyes betegeknek felírt gyógyszerek listája kinyomtatható. A receptírási funkció kezeli az újonnan bevezetésre került receptformátumot. Gyakran a recept űrlapok ellátása akadozik az OEP részéről, és időnként csak biankó receptet tudnak küldeni a praxisoknak. Ahhoz, hogy ilyen esetben ne kelljen az orvosnak egyenként kitöltenie a praxis adatait, a program lehetővé teszi, hogy egy kapcsoló átkapcsolásával, az adatbázisból az orvos adatai alapján, maga a szoftver töltse ki a receptet nyomtatásakor.

A BNO kódok gyűjteménye egy általános használatra feltöltött adatbázissal kerül a felhasználóhoz, amit egyéni igényeinek megfelelően testre szabhat. Nem volt célunk egy teljes BNO adatbázis implementálása, mert fölöslegesen nagyméretű, és a háziorvosi praxisban soha sem használt kódokat is tartalmaz. Jó néhány háziorvosi program BNO könyvtárát tanulmányoztuk, és az volt a véleményünk, hogy nagyon körülményes, és lassú volt a kívánt kódot kikeresni. Bátran ki merjük jelenteni, hogy az itt megvalósított BNO adatkezelés páratlan a maga nemében! A ránézésre egyszerű, áttekinthető felhasználói felület mögött számtalan biztonságot, és kényelmes használatot segítő funkció működik. Ilyen a TAJ szám érvényességét ellenőrző algoritmus, vagy egy funkció, ami a beviteli mező elejéről automatikusan levágja a fölösleges szóközöket, ha rossz beidegződés miatt valaki szóközzel kezdi a gépelést.

A lakóhely adatbázis önfejlesztő. Mivel a munka során használatos irányítószám/településnév erősen függ attól, hogy az ország mely pontján használják a programot, fölösleges lett volna egy teljes irányítószám adatbázist beépíteni a szoftverbe. Ha a használat során olyan adatokat ír be a felhasználó, ami még nincs az adatbázisban, a program ezt észleli, és automatikusan tárolja, feltételezvén, hogy legközelebb is szükség lehet rá. Ezután elég, ha az irányítószámot beírja a felhasználó, a településnév automatikusan megjelenik hozzá.

Hasonlóképpen saját maga által kitölthető, vagy bővíthető a rendelőben végzett ellátások listája, hiszen van, aki tud, például érdopplert csinálni, de van, aki nem. Ugyanígy a beutalások listája is tetszés szerint alakítható.

A betegrendelés során a megjelenéshez azt ír az orvos, amit akar, nem kell előre megadott státus sorok vagy labor értékek között keresgélni.

A beteg megjelenésekor egyetlen pillantással lehet látni személyi adatai mellett a munkaképesség-csökkenését, közgyógy igazolványát és annak lejárati időpontját, gyógyszer érzékenységét, rendszeres gyógyszereit, krónikus betegségeit, és táppénzelési adatait. Tehát mindent, amit fontos tudni róla. Rendszeres gyógyszereinek receptjeit egy kattintással ki lehet nyomtatni. Korábbi megjelenései egyben és külön-külön is, dátum szerint megjeleníthetők, nyomtathatók.

Táppénzelésben a táppénzes felülvizsgáló által kért adatok, 28 napon és 180 napon túli táppénzesek, külön listában is megnézhetők.


Előző oldal 3. oldal Következő oldal


Magunkról
  Tevékenység, célok
  Elérhetőség
Projektek
Szoftverek
Oktatás
Jogi tanácsadás
Közlemények
  Sajtóanyagaink
  Állásfoglalásaink
  Kötelező közzétételek
  Rólunk írták
Hasznos linkek
WIKI