szszi

szsz


A francia kormány beszámolója az ODF-et dicsőíti

Szerző: Martin LaMonica

Forrás: http://news.com.com/2061-10795_3-6122939.html

A francia parlament egyik tagja készített egy beszámolót a francia miniszterelnök, Dominique de Villepin részére, melyben azt javasolja, hogy Franciaország rendelje el a nyílt dokumentum formátum, az ODF (Open Document Format) használatát.

A francia hírek szerint a tanulmányt egy évvel ezelőtt készítették és Tarn Bernard Carayon nemrég adta át de Villepinnek.

Carayon javaslata szerint a francia kormány, „indítványozza európai partnerei felé, hogy módszeresen támogassák a nyílt szabványokat, és példával elöl járva rendelje el a nemzetközi ISO szabványnak megfelelő ODF formátum használatát, minden európai szinten cserélődő hivatali dokumentum létrehozásakor és szétosztásakor.”

Carayon megjegyezte, hogy az ODF szabványosítása „biztosítja a formátum kockázat nélküli használatát a kereskedelem és a kormányzati testületek számára, valamint előmozdítja egy, a formátumhoz ragaszkodó, elterjedt szoftver fejlődését.”

Carayan érvelése szerint, a szabad és nyílt forráskódú szoftverek gazdasági hasznot is jelenthetnek a francia cégek számára.

Bár viszonylag fiatal szabvány, a nyílt dokumentum már felkeltette a kormányzati felhasználók érdeklődését.

Nagy port kavaró példája az Egyesült Államokbeli Massachusetts állam egy olyan kormánynak, mely elkötelezte magát a nyílt dokumentum formátum mellett, sok más, egyéb ok mellett leginkább azért, mert ezt a megoldást nem egyetlen forgalmazó felügyeli.

A dán kormány szintén élénken vizsgálódik az ODF-alapú szoftverek használata ügyében.

A dán Open Source Business Association augusztusban készített értékelésében összehasonlította az ODF-et támogató OpenOffice-ra történő átállás vonatkozó költségeit a Microsoft Office új verzójára történő frissítés költségeivel.

Egy InfoWorld beszámoló idézett egy magas beosztású dán IT kormányhivatalnokot, aki szerint a tanulmány elindított egy vitát a szabványok használatáról, a potenciális átállással járó kiadásokat és megtakarításokat Dánia még elemzi.

2006. október 05.

1. oldal


Magunkról
  Tevékenység, célok
  Elérhetőség
Projektek
Szoftverek
Oktatás
Jogi tanácsadás
Közlemények
  Sajtóanyagaink
  Állásfoglalásaink
  Kötelező közzétételek
  Rólunk írták
Hasznos linkek
WIKI